Täydellisen tomaattikastikkeen jalanjäljillä

Yksi kiinnostuksen kohteeni on ollut mahdollisimman hyvän tomaattikastikkeen tekeminen.  Ravintolaharjoittelussani laitoimme tomaattimurskan, pyreen, sipulit ja mausteet uuniin paahtumaan. Paahtamisen jälkeen kastike ajettiin sileäksi, josta tuli hyvä pizzakastike.

Katsoin tubesta erään yhdysvaltalaisen pizzaketjun reseptiä. He käyttivät ravintolassa hunajaa sokerin sijaan tomaattikastikkeen makeuttamisessa.  Uusimassa testiversiossa käytinkin hunajaa mausteen makeuttamisessa, sillä käytän muutenkin hunajaa paljon sokerin sijaan.

Tomaattikastikkeessa tärkein raaka-aine on tietysti tomaatti. On tärkeää käyttää aina vähintään kahta tomaattituotetta, mikäli haluat hyvän kastikkeen. Pelkistä tomaateista tai paseeratusta tomaatista ei saa oivaa kastiketta, mutta lisäämällä näihin pyrettä tai käyttämällä paseerattua ja tuoretta tomaattia kahdestaan saa makuun paljon lisää syvyyttä. Loppuosa kastikkeesta on sitten vain maustamista.

Omassa kastikkeessani pyrin myös edullisuuteen. Käytin testimielessä halvimpia kaupan tomaattivalmisteita. Lopputuloksena kenties paras kotikeittiössäni syntynyt tomaattikastike, vaikka täydellisyyteen on vielä hieman matkaa. Kastiketta söi mielellään lusikalla suoraan kattilasta. Kastike sopii erinomaisesti niin pizzan päälle kuin pastan kanssa nautittavaksi.

 

Raaka-aineet:

Vajaa purkillinen tomaattimurskaa 

2rkl tomaattipyrettä 

Yksi iso terttutomaatti

Suolaa

Mustapippuria

Hunajaa

Oreganoa

Hieman oliiviöljyä 

 

Itse valmistaminen on helppoa:

1. laita tomaattimurska, tomaattipyre ja tuoreet tomaatit kattilaan kiehumaan

2. Mausta suolalla, mustapippurilla, hunajalla ja oreganolla.

3. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa ja hunajaa. Hunajaa on tärkeää lisätä tarpeeksi, jotta makeus peittää  liiallisen happamuuden.

 4. Itse huuhtelin murskepurkin vedellä ja keitin noin tunnin verran kastiketta kasaan.

 5. Lopussa lisäsin oliiviöljyä  


Jatkoaskeleita maun kehittämisessä voisi olla voin lisääminen kastikkeeseen. Myös paahdettu sipuli voisi olla yksi aineosa, joka menee testiin seuraavalla kerralla. 

 


 

Kommentit