Autenttinen pad thai

 

Pad thai on herkullinen thaimaalainen hapanimelä ruoka. Länkkäriversiossa on yleensä proteiinina kanaa, mutta Thaimaassa käytetään useimmiten suuria katkarapuja ja tofua. Ajattelin hypätä ruoan kanssa suoraan syvään päähän ja tehdä sitä thaimaalaisittain. Panostin reseptissä autenttisuuteen, sillä en halunnnut tehdä vaisua versiota, jossa puuttuisi jotain oleellista ruoasta.

Tammelantorin vierellä sijaitsevasta thaimaalaisesta ruokakaupasta löytää erikoisemmatkin raaka-aineet thaimaalaisiin ruokiin ja siellä kävin tälläkin kertaa ostoksilla. Keskustelin kauppiaan kanssa pad thaista ja häneltä sai hyvät vinkit ruoan valmistamiseen. Kaupasta löytyi myös oikeanlaista leveää nauhanuudelia, fermentoitua retikkaa ja kuivattua tamarindia ruokaan. Itse olen käyttänyt tähän asti hyvin vähän tamarindia, mutta se näyttäisi olevan todella yleinen mauste sekä Aasiassa että Afrikan maissa.

Aloitin tutkimusmatkani tähän ruokalajiin katsomalla erilaisia videoita. Joshua Weismann teki omalla kanavallaan versiota, jossa hän käytti reilusti kuivattuja katkarapuja antamassa makua. Yritin samaa tekniikkaa, mutta ruokaan tuli tunkkainen maku. Opin yhdestä löytämästäni reseptistä, että katkaravun makua saa ruokaan jättämällä pannun putsaamatta rapujen paistamiseen jälkeen. Koska Suomesta ei tuoreita katkarapuja juurikaan löydy, päätin laittaa pakastetut katkaravun pannulle jo alkuvaiheessa paistamista antamaan makua ruokaan. Olen aivan varma, että tuoreista paistetuista ravuista tulee vielä enemmän makua ruokaan.

Ryhdyin lisäksi miettimään ruoan kannalta keskeisen kastikkeen ominaisuuksia. Katsoin Gordon Ramsayn videon, jossa hän teki ruokaa thaimaalaisella huippukokille ja sai tyrmäävän tuomion: "Tämä ruoka ei ole pad thaita. Pad Thai on hapanimelä ruoka.". Tämä oppi mielessäni ryhdyin tekemään kastiketta.

Tästä reseptistä syntyy kaksi suurta annosta tai vaihtoehtoisesti kolme hieman pienempää. Ruoan valmistamiseen menee aikaan kaikkineen noin tunti.


Hapanimeläkastike

Keksin ensimmäisen yrityksen jälkeen helpon tapan kastikkeen valmistamiseksi kattilassa. Lisää kaikki ainekset kattilaan ja lämmitä vesi lähes kiehuvaksi. Sekoita hyvin ainekset yhteen, jotta kastikkeesta tulee koostumukseltaan siirappinen. Siivilöin lopuksi kastike, jotta tamarindipuu karkeampia osia ei päädy kastikkeeseen.

Kastikkeeseen tarvitset: 
- n. 60g pala kuivattua tamaridia
- reilu 1dl vettä
- 3rkl palmusokeria
- 2rkl kalakastiketta
- 1rkl tummaa thaimaalaista soijakastiketta
-1 rkl vaaleaa thaimaalaista soijakastiketta
 
Kastikkeen pitää olla hapanimelää. Kannattaa siis maistaa vielä, jotta maku on sopiva. Soija- ja kalakastikkeissa on usein hyvin erilainen suolaisuus, joten mausta saattaa tulla hyvinkin erilainen riippuen käytetyistä kastikkeista.

Muut esivalmistelut

Tässä vaiheessa tarvitset:

- 3/4dl paahdettuja pähkinöitä

- n.115g leveitä thaimaalaisia nauhanuudeleita


1.Murskaa paahdetut pähkinät morttelissa.

2. Laita nuudelit valmistumaan kuumaan veteen 10-15 minuutiksi. Älä valmista nuudeleita aivan kypsäksi asti, vaan lisää ne lähes pehmeänä ruokaan.


Paistaminen

 Tässä vaiheessa sinulla tulee olla seuraavat raaka-aineet:

- 125g (puolikas paketti) suhteelliseen pehmeää tofua kuutioituna

- 4 kynttä valkosipulia pilkottuna

- 2 salottisipulia ohueksi pilkottuna. Ruokaan myös käyttää myös punasipulia (1kpl)

- 1,5rkl hienoksi pilkottua japaninretikkaa.

- 10kpl suuria tuoreita katkarapuja tai 30kpl pakastettuja katkarapuja. Muista MSC-merkki, joka takaa ettei rapuja ole kalastettu ylikalastetuista populaatiosta.

- 2 kananmunaa

- öljyä paistamiseen

- 2dl ituja

- 10kpl valkosipulinvarsia pilkottuna. Näitä voi olla vaikea löytää, joten korvasin nämä reseptissä ruohosipulilla.

- 2 limeä


1. Lämmitä pannu kuumaksi ja paista tofukuutiot ruskeaksi joka puolelta. Siirrä ne sivuun.

2. Jos teet ruokaa tuoreista katkaravuista, paista ne tässä vaiheessa pannulla.  Älä puhdista pannua paiston jälkeen, jotta katkaravun maku jää ruokaan. Nosta ravut sivuun.

2. Lisää pannulle reilusti öljyä (ja sekoita pannulle jäänyt kuorrutus öljyyn). Lämmitä keskilämmöllä sopivan kuumaksi paistamiseen..

4. Lisää salottisipulit ja paista niitä 2-3 minuuttia tai kunnes ne pehmenevät. Mikäli käytät pakastettuja katkarapuja, voit lisätä ne tässä vaiheessa ruokaan antamaan makua.

5. Lisää valkosipulit ja anna niiden paistua 2 minuuttia.

6. Lisää pannulle pilkottu japaninretikka ja anna sen paistua minuutin verran.

7. Lisää pannulle nuudelit ja kastike. Sekoita ainekset yhteen ja anna niiden lämmetä kunnolla. Tässä vaiheessa voit nostaa lämpötilaa hetkeksi, mutta laske se takaisin keskilämmölle ennen seuraavaa vaihetta.

8. Lisää pannulle valkosipulinvarret, idut, tofu ja paistetut tuoreet katkaravut ja sekoita ne ruoan sekaan. Anna paistua pari minuuttia välillä sekoittaen.

9. Vatkaa kananmunat kulhossa, tee pannulle tyhjää tilaa ja heitä munamassa paistumaan siihen.

10. Anna kananmunien paistua puoli minuuttia ja sekoita sen jälkeen munamassa ruoan sekaan. Anna kananmunan kypsyä ruoan seassa. Nyt ruoka on valmista!

11. Annostele ruoka lautasille. Lisää päälle oman maun mukaan pähkinämurskaa, tuoreita ituja ja lautasen sivuun puolikas lime, jota voi puristaa ruoan päälle. Nauti!


Lisävinkit:

- chilin ystävät voivat lisätä tähän ruokaan haluamansa määrän poltetta

- ituja, pähkinää ja limeä voi lisätä ruokaan oman maun mukaisesti.

Kommentit