Tajunnan räjäyttävä soijabolognese

 


Ahdistus ilmastonmuutoksesta iski päälle ja ajattelin tehdä remonttia ruokavaliooni. Päätin siirtyä enemmän okinawalaiseen ruokavalioon ja lisätä paljon kotimaisen kalan ja kasvisten syöntiä. Maanantain olen pyhittänyt perinteiselle soijarouheesta tehdylle bologneselle, joka on varsinaista budjettiruokien superruokaa. Olen tehnyt rouheesta tähän asti perusversioita, joissa soijan maku tulee hieman läpi. Tällä kertaa tämäkin korjaantui.

Kävelin lounasaikaan Tammelantorille ja sain inspiraation tehdä italialaiseen tapaan bolognesen, jossa käytän purjon sijaan kesäsipulin varsia. Lisäksi ostin torilta tuoretta timjamia ja porkkanoita. Perjantain bileistä oli onneksi jäänyt hanapakkaus viiniä jääkaappiin, joten Alkossa ei tarvinnut tällä kertaa käydä.

Katselin kotona Youtubesta bolognese reseptejä ja ehkäpä tärkeimpänä asiana taas tuli esiin, ettei tässäkään ruoassa kannata tarkkoja mittoja käyttää. Siksipä en kirjannut niitä myöskään reseptiini. Lähtökohtana on se, että porkkanaa, sipulinvartta ja sipulia on jotakuinkin samat määrät. Muuten ruoka maustetaan oman maun mukaan.

 

Mitä tarvitaan:
- n. 2-3 kourallista tummaa soijarouhetta
- 2-3 porkkanaa
- 1-2 kesäsipullia varsineen
- valkosipulia
- 0,5-1dl punaviiniä oman maun. Marco Pierre White taisi pistää ainakin 1,5 dl omalla videollaan
- 0,5dl kasvislientä (käytä hyvää puljonkia tai fondia. Oma tekemä on tietysti tässäkin paras!)
- n. 1rkl tomaattipyrettä
- noin 1-2dl paseerattua tomaattia
- tummaa fermentoimalla valmistettua soijakastiketta
- timjamia
- laakerinlehti
- 1-2tl vasta rouhittua mustapippuria
- oliiviöljyä
- suolaa
- basilikanlehtiä
 
 

1. Perinteisen bolognesen tekeminen aloitetaan pilkkomalla porkkana, sipulinvarsi ja sipuli pieneksi silpuksi. Tässä kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä mitä pienempää kuutioita, sen parempaa ruoasta tulee.

2. Lämmitä pannu ja lisää pannulle reilu loraus oliiviöljyä

3. Heitä öljyn sekaan rouhittu mustapippuri ja anna paahtua hetken. Tämä voimistaa pippurin makua mukavasti.

4. Lisää soijarouhe ja sekoita

5. Lisää pilkotut kasvikset ja anna niiden kuulottua pannulla. Sekoittele välillä. Tässä vaiheessa voit lisätä pannulle lorauksen tummaa soijakastiketta sekä välillä hieman vettä, sillä soija imee nestettä sisäänsä.

6. Kun kasvikset on kuullotettu, voit lisätä pannulle tomaattipyreen ja sekoittaa sen kasvisten sekaan. Anna paistua hetki, jotta tomaattipyre vapauttaa makua.

7. Lisää reilu loraus punaviiniä ja anna nesteen haihtua pannulla. Haihdutus on tärkeää, jotta alkoholi höyrystyy ja maku muuttuu vähemmän kitkeräksi.

8. Lisää tomaattimurska, timjamia, laakerinlehti sekä kasvisliemi. Tässä vaiheessa voit tarkistaa suolan tarpeen. Muista, että suolaisuus lisääntyy nesteen haihtuessa!

9. Anna bolognesen hiljalleen porista kasaan. Se on valmista, kun neste on haihtunut. Tähän menee aikaa helposti ainakin puoli tuntia. Bologenese on valmista, kun se on niin kiinteää, että pysyy lautasella pastan päällä valumatta sen läpi.

10. Tarjoile pastan ja tuoreiden basilikanlehtien kera

Kommentit