Kiinalainen munakoiso

Olen syönyt ravintoloissa tätä loistavaa munakoisoruokaa, joka on suolainen ja todella rikas maultaan. Ajattelin etsiä somekanavilta helppoja reseptejä tähän ja niitähän löytyi runsaasti. Kovin homma itse ruoassa oli munakoisoviipaleiden kuivaaminen ja friteeraminen. Erityisesti kuivaaminen tulee tehdä hyvin, jotta friteeraaminen onnistuu.

Halusin tehdä tästä lisukkeruoan ja en siksi lisännyt ruokaan juuri muita kasviksia.  Tosin myös monessa ravintolassa tämä ruoka tarjotaan pelkistetysti. Ruokaan voit halutessasi lisätä esim. sipulia ja paprikaa suikaleina. Myös lisächiliä voit laittaa tai vaihtoehtoisesti murskattua setsuaninpippuria. Itse kastike oli mielestäni tällä reseptillä hyvin tasapainossa.

Ruoan valmistaminen vie noin 40 minuuttia, mutta ajankäyttö on sen arvoista.

 

Raaka-aineet

- 1kpl munakoiso

- ruokaöljyä friteeraamiseen ja paistamiseen

- suolaa

- sokeria

- etikkaa 

- vettä

- kevyttä soijakastiketta

- osterikastiketta

- 1 mieto chili murskattuna

- 4 kpl valkosipulinkynssiä murskattuna

- 2cm palanen inkivääriä murskattuna

- maissitärkkelystä


Ekana munakoisot ja niiden valmistelu!

Munakoisojen esivalmistelu on tärkein osa tätä ruokaa, sillä niistä pitää saada nesteet ulos ja sitä on todella paljon. Liian märkänä friteeraus epäonnistuu ja munakoiso vetää valtavasti öljyä sisäänsä. 

1. leikkaa munakoiso haluamaasi muotoon. Moni ravintola suosii aika isoja pitkulaisia palasia. Itse leikkasin hieman ohuemmaksi, jotta niihin saa enemmän herkullista pintaa.

2.  laita viipaleet kulhoon. Lisää niiden päälle 2 ruokalusikallista suolaa ja loraus etikkaa. Sekoita suola hyvin munakoisoviipaleisiin. Suolan on tarkoitus imeä liika neste pois viipaleista, joten sitä kannattaa laittaa reilusti.

Toinen tapa poistaa neste on laittaa munakoisot 10 prosenttiseen suolaveteen!

3. aseta munakoisojen päälle kansi ja painoa ja jätä kulhoon 20 minuutiksi. Tässä vaiheessa voit valmistella kastikkeen ja pannulle lisättävät raaka-aineet!

4. 20 minuutin jälkeen suola on valuttanut munakoisosta veden ulos. Kaada vesi pois ja kuivaa vielä viipaleet puhtaalla pyyhkeellä. Laita munakoisot takaisin puhtaaseen kulhoon.

5. Lisää munakoisojen sekaan reilu ruokalusikallinen maissitärkkelystä ja sekoita se hyvin viipaleiden joukkoon. Toista tämä vaihe kolme kertaa, jotta munakoisojen pinnalla on tarpeeksi tärkkelystä.

6. Friteeraa viipaleet kullankeltaiseksi öljyssä. Lisää viipaleet yksitellen öljyyn, sillä muuten ne takertuvat toisiinsa kiinni. En katsonut friteeratessa tarkkoja lämpötila, vaan lisäsin aluksi yhden viipaleen pannulle ja odotin kunnes se alkaa kuplimaan kunnolla.

7. Siirrä friteerauksen jälkeen viipaleet sivuun odottamaan pannulle laittoa. 


Kastikkeen valmistus

Sekoita keskenään:

- 3 rkl kevyttä soijakastiketta

- 2 rkl osterikastiketta

- hieman sokeria

- 3rkl vettä

- 1/3tl maissitärkkelystä

Jätä kastike sivuun odottamaan pannulle laittoa.

 

Ruoan valmistaminen pannulla

Kun esivalmistelut on tehty, valmistuu ruoka valmiiksi nopeasti. 

1. Lämmitä pannulla reilumpi loraus öljyä

2. Lisää öljyyn murskatut valkosipulit, inkivääri ja chili. Anna paistua 1-2 minuuttia

3. Lisää pannulle kastike ja anna sen redusoitua hieman, jotta siitä tulee sakeampaa

4. lisää munakoisoviipaleet ja pyörittele niitä kastikkeessa minuutin verran, jotta kaikki palat saavat kastiketta päälleen.

5. nosta sivuun ja lisää päälle halutessasi vielä hieman kevätsipulia. 

 

Ruoka kannattaa tarjoille heti valmistumisen jälkeen, sillä maku on silloin parhaimmillaan!


Kommentit