Olen jo vuosia miettinyt siirtymistä ravintolatöihin, koska ruoanlaitto on aina ollut hauskaa ja motivoivaa. Viime keväänä tuli eteen lopullinen päätös 18 vuoden järjestötöiden jälkeen. Ruudun ääressä vietetty istumatyö sai riittää ja oli aika siirtyä töihin, joissa näkee tulokset välittömästi edessään.
Vietin kesäkauden pitämällä lomaa pitkän työrupeaman perään. Syksyn mittaan ryhdyin etsimään oppisopiskelupaikkaa, mutta nykytilanteessa se on hankalaa. Lähetin hakemuksia yli 25 ravintolaan, mutta missään ei ollut mahdollisuutta oppisopimuksella opiskeluun. Onnekseni lähetin kyselyä oppisopimuspaikoista myös Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen (TAKK). Siellä opintosihteeri mainitsi, että heillä on alkamassa lokakuun alussa työvoimavalmennus ruokapalveluden osatutkintoon.
Ilmoittauduin kurssille lyhyen mietinnän jälkeen. Syyskuun lopussa hakijoita haastateltiin tunnin verran. Haasttelijoina oli TE-keskuksen sekä oppilaitoksen edustaja. Prosessi oli nopea, sillä valinnat tehtiin välittömästi haastettelujen jälkeen ja opinnot alkoivat jo lokakuun alussa.
Työvoimavalmennuksessa opiskelevat saavat työttömyyspäivärahan ja lisäksi 9 euron päivärahan harjoittelupaikassa opiskelusta. Raha on melko pieni, mutta sillä tulee toimeen, kun elää säästäväisesti. Alalla tietysti auttaa se, että useimmissa ravintoloissa työntekijät saavat ruokailla ilmaiseksi.
Ryhmässämme on 11 opiskelijaa, joista 3 suuntautuvat tarjoilijan opintoihin. Me loput 8 olemme ravintolapalveluiden opiskelijoita. Noin kuukauden mittainen opintojakso koululla on yhteinen koko ryhmälle ja siinä käydään läpi hygenia-, anniskelu- ja tarjoiluasioita, erilaiset juomat (viini + kahvi) sekä 2 opintoviikkoa tehdään ruokaa opetuskeittiössä. Tämän jälkeen siirrymme harjoittelupaikkaan töihin.
Pidän hyödyllisenä sitä, että me soppapuolen opiskelijat käymme läpi myös tarjoiluun liittyviä asioita, koska on hyvä tuntea ruoan logistinen ketju keittiöstä asiakkaan lautaselle. Opiskeliporukkamme on sopivan pieni ja kansainvälinen.
Ensimmäinen opintoviikko oli kevyt. Maanantain infopäivän jälkeen tiistaina oli vain puolen tunnin opintosuunnitelmaan liittyvä tuokio koulutussuunnittelijan kanssa. Koska itselläni oli harjoittelupaikka sekä suoritettu hygeniapassi , opiskelin vain 2,5 päivää. Seuraavalla viikolla on jo 4 läsnäolopäivää sekä yksi etäpäivä, joten vähitellen päästään vauhtiin. Näistä päivistä kerron lisää seuraavalla kerralla.
Itse harjoittelupaikassa suoritamme suurimman osan opinnoista. Välissä on vain lyhyitä viikon jaksoja oppilaitoksessa. Harjoittelupaikkakin on jo varmistunut ja siitä kirjoittelen lisää harjoittelun alettua 11.11.
Osatutkinto olisi tarkoitus saada valmiiksi toukokuun loppuun mennessä. Sitten hakuun oppisopimuspaikka, jotta voi jatkaa opinnot kokiksi asti. Nykyisessä harjoittelupaikassa tulee olemaan sen verran paljon hommia, että kesälläkin on varmasti kädet täynnä töitä. Paikassa on joka viikonloppu hääjuhlat, joten catering-töitä riittää.
Kommentit
Lähetä kommentti