Mongolian nauta

 

Mongolian nauta ei ole nimestään huolimatta Aasiassa keksitty ruoka, vaan resepti juontaa juurensa Pohjois-Amerikan kiinalaisiin ravintoloihin. Jos haluat tehdä kotona mahtavaa länkkärikiinalaista, niin tämä on simppeli ja herkullinen resepti, joka voittaa varmasti suurimman osan mukaan otetuista annoksista.

Vaikka resepti tuntuu ensilukemalta haastavalta, niin ruoka on loppujen lopuksi helppo valmistaa. Valmistuksessa marinoitu liha friteerataan ensin nopeasti öljyssä ja sekoitetaan lopussa kastikkeeseen.

Tällä reseptillä saat yhden reiluhkon take away -kokoisen annoksen.

 
 Ainekset:

- 150g naudanpaistia. Itse käytin tällä kertaa entrecotea, joka sekin sopii hyvin tähän ruokaan. Lisäksi lihaa ei tarvitse mureuttaa ajan kanssa.
 -1rkl valkosipulimurskaa
- 1rkl inkiväärimurskaa
- suolaa
- mustapippuria
- maissijauhoa
- kananmunan valkuainen
- riisiviiniä
- soijakastiketta
- oisterikastiketta
- sokeria
- pari kevätsipulia pilkottuna. Laita valkoiset ja vihreät osat erilleen.
- riisiä
- ruokaöljyä
- vettä

Lihan maustaminen ja marinointi


1. Leikkaa naudanliha noin puoli senttiä ohuiksi suikaleiksi.Tätä ohuempia ei kannata leikata, sillä ne kuivuvat liikaa. Puolen sentin suikaleet ovat herkullisia tässä ruoassa ja säilyvät mureina.

2. Kaada liha marinointiastiaan ja lisää ruokalusikallinen riisiviiniä ja teelusikallisen suolaa ja pari teelusikallista vasta rouhittua mustapippuria, Sekoita mauteet kunnolla lihan joukkoon ja anna lihan maustua jonkin aikaa.

3. Lisää joukkoon 3 ruokalusikallista maissijauhoja ja sekoita huolellisesti, jotta maissijauhoa on tasaisesti lihan pinnalla. Tähän kannattaa käyttää aikaa.

4. Lisää kananmunan valkuainen ja sekoita se lihan joukkoon. Jos haluat lihasta erityisen mureaa, kannattaa lihaa sekoitaa käsin viiden minuutin ajan.

5. Jos käytät sitkeämpää naudanpaistia, anna lihan marinoitua muutama tunti.

Lihan friteeraus

Friteerauksessa ei välttämättä tarvitse käyttää litrakaupalla öljyä, vaan tässäkin tapauksessa selviää pienemmällä määrällä. Pääasia on, että friteerattavat raaka-aineet pääsevät vapaasti kiehumaan öljyssä.

1. kaada noin 3 senttiä öljyä pannun pohjalle. Käännä lämmöt kovalle. Voit kokeilla öljyn riittävää  lämpötilaa dippaamalla lihaa öljyyn. Öljyn tulisi alkaa välittömästi voimakkaasti "kiehumaan, kun lihapala dipataan siihen. Lämpömittarilla tämäkin hoituu helpommin. Lämpötilan tulisi olla noin 180 astetta.

2. Tiputtele lihanpalat yksitellen öljyyn. Matalafriteerauksessa kannattaa varmistaa, ettei lihapalat kosketa pannun pohjaa.

3. Friteeraa lihanpaloja noin 2 minuuttia kunnes niiden pinta on kullanruskea. Nosta lihapalat pois öljystä lävikköön tai talouspaperille, jotta suurin osa öljystä saadaan talteen.


Kastikkeen valmistus

1. Sekoita astiaan 2rkl maissjauhoa, 3rkl soijakastiketta, 1rkl oisterikastiketta, 2rkl sokeria ja noin desi vettä.

2. Lämmitä hieman ruokaöljyä pannulla ja heitä joukkoon valkosipuli- ja inkiväärimurska sekä valkoiset kevänsipulin palat. Sekoita minuutin ajan.

3. Lisää joukkoon kastike ja anna sen keittyä kasaan siirappiseksi.

4. Lisää siirappiseen kastikkeeseen lihanpalat ja sekoita ne hyvin, jotta jokainen lihapinta saa kastiketta pintaansa.

5. Sekoita lopuksi joukkoon kevätsipulin vihreät osat ja nosta pannu liedeltä.

6. Nauti riisin kera.

Kommentit