Pav Bhaji on raikas mausteinen mumbailainen kasvisruoka, joka on suosittu katuruoka ympäri Intiaa. Pav tarkoittaa vaaleaa pullamaista leipää ja bhavi on mausteinen kasviscurry, johon leivän paloja kastetaan.
Ruoan historia kytkeytyy Yhdysvaltain sisällissotaan. Sota aiheutti valtavan maailmanlaajuisen puuvillan kysynnän ja tämä työllisti Mumbaissa teollisuustyöntekijät. Yötä päivää työskenneille työntekijöille tarvittiin nopeasti valmistettava ravitseva lounas ja ruoka sai alkunsa paikallisten katukauppiaiden kehitystyön kautta.
Suurimman osan tämän ruoan mausteista löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista. Paj bhaji masala ja kashuri methi olivat itselleni uusia mausteita ja vaikeampia löytää. Paj Bhaji masalan on mausteseos, jonka voi valmistaa myös itse kotona käyttäen esimerkiksi tätä reseptiä. Kashuri methi on auringossa kuivattua rohtosarviapilan lehteä, jota löytää ainakin kotimaisista verkkokaupoista.
Itse löysin tarvittavat mausteet tamperelaisesta lähi-idän tuotteita myyvästä ruokakaupasta. Kaupunkiin on avautumassa myös uusi intialainen maustekauppa ja sieltä varmasti saa myös nämä mausteet.
Ruoasta on olemassa myös kana- ja soijaversioita, joita voi tehdä lisäämällä haluattua proteiinia ruokaan. Kannattaa muistaa marinoida proteiini ennen ruokaan lisäämistä. Samankaltaista kanaruokaa olen syönyt joskus intialaisessa buffetissa ja se oli todella herkullista.
Kasvismassan valmistus
2. Lisää pannuun reilusti voita
3. Lisää kuumaan voihin sipuli, 1rkl juustokuminan siemeniä, 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa. Sekoita minuutin verran.
4. Lisää pannulle murskatut chilit ja tomaatit. Anna näiden paistua muutama minuutti välillä sekoittaen.
5. Lisää 1rkl pav bhaji masalaa 1rkl kashmirin chilijauhetta, 1/4rkl kurkumaa, , 1rkl kuivattua sarviapilaa ja reilusti tuoretta korianteria. Anna maustua hetken aikaa.
6. Lisää herneet, kukkakaalia, muusattu peruna ja paprika
7. Lisää vettä pannulle sen verran, että kasvikset miltei peittyvät.
8. Lisää 1rkl suolaa.
9.. Laita kansi kattilan päälle ja anna kasvisten kypsyä 20 minuuttia.
10. Kun kasvikset ovat kypsiä tee niistä survomalla tasainen massa. Massasta ei tulisi erottua eri ainesosia, vaan sen tulisi olla silkkisen tasaista.
Ruoan viimeistely ja maustaminen
1. Lämmitä paistinpannu
2. Lisää pannulle reilusti voita
3. Lisää 1/4rkl kashmirin chillijauhetta, 1/4rkl kurkumaa, 1/2rkl pav bhaji masalaa, 1rkl kuivattua sarviapilaa, reilusti tuoretta korianteria, 1rkl valkosipuli-inkivääritahnaa
4. Lisää 1rkl tuoretta silputtua korianteria
5. Purista puolen sitruunan mehut pannulle
6. Sekoita minuutin verran
7. Lisää vihannesmuusi pannulle
8. Lisää reilu desi vettä ja sekoita
9. Anna ruoan porista pannulla 5 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkasta lopuksi suolaisuus.
Leipien viimeistely ja ruoan tarjoilu
1. Lisää pannulle ruokalusikallinen voita
2. Lisää lämpimään voihin teelusikalinen kashmirin chilijauhetta ja 1 rkl valmista pav bhajia. Anna voin maustua minuutin verran.
3. Pyörittele halkaistut leipäpalat molemmin puolin voissa ja lämmitä palat pannulla
Pav bhaji tarjoillaan leipien, tuoreen punasipulisilpun sekä korianterin kera. Lämpimään kastikkeeseen laitetaan ruokalusikallinen voita tuomaan lisää herkullisuutta ruokaa. Ruoka syödään perinteiseen tapaan.
Mikä parasta tässä ruoassa, niin uudelleen lämmittäessä maku on entistä parempi!
Kommentit
Lähetä kommentti