Sloppy Joe -sämpylät ja kohti vappua!

 

Olin ostanut lähikaupasta jauhelihaa ja mieleeni välähti yksi Ameriikan ihme eli sloppy joe -leivät. Tämä South Parkista tuttu Cartmannille infarktin aiheuttava kouluruoka ja grilliklassikko. Googlella löytyi heti ensimmäisenä osumana loistava blogaaja Amandan tekemä The Chunky Chef -sivuston resepti, jota lähdin tekemään kotona löytyvistä aineksista. Tarkastin parista muusta reseptistä, että olen varmasti autenttisen makumaailman alkulähteillä.

Katsottuani tarvittavia aineksia, tuli mieleeni heti, että tässä kastikkeessa on varmasti hapanimelää makua. Maku yllätti kuitenkin olemalla vieläkin uniikimpi kuin olin etukäteen miettinyt. Tästäkin soossista löytyy hyvin erilaisia versioita, mutta suomalaisissa medioissa usein näkyvä versio ei ole slobby joe. Kastikkeeseen kun ei kermaviili kuulu.
 
Löysän Jorman (vapaa vappuun sopiva suomennos) -tyyliset sämpylät sopivat hyvin esimerkiksi vapun juhlinnoissa riutuneeseen kehoon tai tarjottavaksi bilevieraille. Valmistamiseen menee aikaa noin puoli tuntia. Sipulia ja paprikaa ei tarvitse silputa hienoksi, joten kokkaaminen onnistuu työväenjuhlan aiheuttamissa vapinoissakin.

Ainekset

- 4kpl hampurilaissämpylöitä
- 1rkl voita
- 1rkl oliiviöljyä
- 400g naudan jauhelihaa. Ostin kaupasta 10 prosenttista, mutta monissa resepteissä suositaan rasvaisempaa 20 prosenttista lihaa.
- 1/3 vihreä paprika ronkisti silputtuna
- 1 keskikokoinen sipuli ronskisti silputtuna
- 3 kynttä valkosipulia murskattuna
- 1rkl tomaattipyrettä
- 2dl ketsuppia. Heinz on se ainoa oikea!
- 0,5dl vettä.
- 1rkl ruskeaa sokeria
- 3/4rkl chilijauhetta.Tulisempaa vähemmän, paitsi jos rakastaa tulisuutta.
- 1/2rkl Worcestersherin-kastiketta
- 1/2-1rkl suolaa. Alkuperäisessä reseptissä käytetään suolaa vain puolikas lusikallinen, mutta itse laitoin reilummin.
- 1/4rkl vasta rouhittua mustaa pippuria 
- halutessasi voit lisätä kastikkeeseen tulista chilikastiketta

Kastikkeen valmistaminen

  1. Lämmitä voita ja öljyä kattilassa keskilämmöllä. Lisää jauheliha, murjo se pannussa pieniksi paloiksi ja paista ruskeaksi. Nosta liha tämän jälkeen sivuun.

  2. Lisää sipuli- ja paprikasilppu pannuun ja annan niiden paistua pehmeäksi.

  3. Lisää valkosipulimurska ja anna sen paistua 30 sekuntia.

  4. Lisää jauheliha takaisin pannulle sekä tomaattipyrettä. Sekoita hyvin.

  5. Lisää loput ainekset (ketsuppi, vesi, sokeri, sinappi, chillijauhe, worcestershirekastike, suola ja mustapippuri). Sekoita hyvin.

  6. Anna kastikkeen paistua pannulle 10-15 minuuttia, jotta se sakenee. Nimensä mukaisesti kastike saa jäädä hieman löysäksi, jotta se valuu hieman sämpylän välistä.

  7. Sitten vain kuumaa kastiketta sämpylöiden väliin ja suuta kohden!


 

Lisävinkit:

- sämpylät kannattaa kevyesti paahtaa sisäpinnallaan pannussa ennen kastikkeen lisäämistä

- lisää sämpylän väliin ennen kastikkeen lisäämistä juustosiivu. Se sulaa lämpimässä kastikkeessa ja tuloksena on cheesy slobby!

- Ruokajuomana parasta on tietenkin coca cola (vappuna rommin kanssa).

Kommentit