Shaslik-kanaa kahdella tapaa

 

Tätä shaslik-kana voi tehdä kahdella tapaa, joko pannulla paistaen kastikkeeksi tai grillissä kanavartaat valmistaen. Ruokaan kuuluva kastike on maultaan rikas hapanimelä kastike. Molemmissa versioissa kana marinoidaan samanlaisin maustein. Grilliversiossa kana ja kasvikset grillataan vartaissa ja kastike tehdään erikseen. Itse tein ruokaa molemmin tavoin ja luonnollisesti grillattuna versiona tämä on astetta parempaa. Grillaus tuo sopivasti savun makua ja syvyyttä lisää lihaan ja kasviksiin.

Käytin pohjana ruokaa laittaessani Village food secrets -kanavan reseptistä pienin muokkauksin. Etikan sijaan käytin sitruunanmehua sekä lisäsin ruokasoodaa marinadiin ja lisäksi maustemitat ovat hieman erilaiset. Shashlik-reseptejä löytyy lukuisia erilaisia ja osaan käytetään myös perinteisempiä intialaisia mausteita, joita ei tässä reseptissä käytetä.

Tässäkin ruoassa yhdistyy intialaisille resepteillä tyypillinen monivaiheinen kokkaustapa, jossa marinoidun kanan ja kastikkeen maut yhdistyvät hienosti. Mikäli grillimakkara alkaa kesällä kyllästyttämään, on tämä oiva vaihtoehto saada erilaista tarjontaa mökkipöytään. Itselläni tämä ruoka kuuluu varmasti grillikesään.

 

Kanan marinointi:

Sekoita keskenään seuraavat ainekset ja anna kanan marinoitua vähintään puoli tuntia.

 - 500g kanafilettä pilkottuna sopiviksi paloiksi

- 1/2rkl suolaa

- 1,5rkl sokeria 

- 1tl ruokasoodaa

- 3rkl sitruunamehua tai 1 rkl etikkaa

- 1rkl vastarouhittua mustapippuria

- 1rkl kashmirin chiliä tai muuta mietoa chiliä

- 3 rkl soijakastiketta

- 4 kynttä valkosipulia murskattuna.

- sama määrä inkivääriä kuin valkosipuleja murskattuna


Ruoan valmistaminen

Ennen grillaamis-/paistamisvaihetta voit pilkkoa paprikan, sipulin ja tomaatin reiluiksi paloiksi, jotka voi pujottaa grillivartaisiin.

Tarvitset:

- puolikas vihreä paprika. Muunkin värinen käy.

- 1 keskikokoinen sipuli p

- 1 iso tai 2 pientä tomaattia ilman siemeniä.

 

Mikäli valmistat ruoan grillissä. Laita vain kananpalat kasvisten kanssa vartaisiin ja grillaa ne. Pannuversio tehdään seuraavalla tavalla.

 

1. Lämmitä ensin pannu ja heitä marinoitu kana liemineen pannuun. Anna kypsyä miedolla lämmöllä muutama minuutta. Nosta tämän jälkeen lämpöä ylös, jotta neste haihtuu.

2. Nesteen haihduttua nosta kanapalat pois pannulta.

3. Kaada nyt pilkotut kasvikset pannulle ja paista niitä korkealla lämmöllä minuutin verran. Nosta kasvikset pois pannulta

 

Kastikkeen valmistaminen

- ruokalusikallinen murskattu valkosipulia

- 1prk kuorittuja tomaatteja

- 2-3rkl ketsuppia

- 2-3 chili-valkosipulikastiketta.

- 1rkl soijakastiketta

- 1rkl viinietikkaa

- 1tl rouhittua mustapippuria

- 1 punainen chili murskattuna

- 1rkl sokeria

- 1tl suolaa

- öljyä paistamiseen

- 2,5dl vettä 

- 1rkl maissijauhoa suurustukseen


1. Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää valkosipulimurska pannuun. Paista kunnes valkosipuli on kullanruskeaa.

2. Lisää pannulle kuoritut tomaatit ja tee niistä tasainen kastike valkosipulien kanssa. Paista 2 minuuttia.

3. Lisää ketsuppi, chilivalkosipulikastike, soija, mustapippuri, chili, sokeri ja suola pannulle

4. Sekoita kastiketta, kunnes öljy alkaa erottumaan pinnalle.

5. Lisää vesi. Anna kastikkeen kuumentua pari minuuttia

6. Lisää veteen sekoitettu maissijauho ja sekoita. 

7. Maista kastiketta ja tasapainota tarvittaessa suolalla, sokerilla tai etikalla. Kastikkeen tulisi olla hapanimelää.

8. Pannuversiossa voit heittää lopuksi kastikkeen sekaan kananpalat ja paistetut kasvikset. Grillatussa versiossa voit tarjoillaan kastikkeen erikseen kannussa, josta sitä kaadetaan grillattujen vartaiden päälle.


Kommentit