Blogivieras: Syyria nam nam

 

Syyria nam nam on tamperelainen syyrialaisen perheen pop-up ja catering toimija. Ostin heiltä ravintolapäivänä pari vuotta sitten falafeleja, jotka olivat parhaita mitä ikinä olin maistanut. Rapea herkullinen kuori ja sisältä pehmeä herkkupala. Tämän jälkeen en ole syönyt pakaste falafeleja ollenkaan. Kysyin perheen äidiltä Housanalta reseptin, jolla he ovat tehneet falafeleja.

Tällä reseptillä tulee aika iso määrä massaa, joten tein itse vain noin kolmasosan ja laitoin vähän reilummin mausteita. Lisäksi laitoin kuivatun korianterin sijaan tuoretta, sillä sitä oli sopivasti nippu kaapissani. Housanan sisko käyttää kuulemma myös tuoretta korianteria omassa reseptissään.Persiljaa lipautin vahingossa hieman liikaa, joten seuraavalla kerralla seuraan tarkemmin reseptiä. Lopputulos oli kuitenkin vähintäänkin 4/5.

Kolmasosastokin tulee falafelit neljälle. Massaahan toki voi säilyttää jääkaapissa ja tehdä näitä herkkupaloja vaikka useampana päivänä. Samalla säästyy öljyä, kun säilyttää friteerausöljyn jääkaapissa.

 
Ainekset
1 kg kuivattuja kikherneitä
1 tai 2 sipulia
½ tuore persilja
1 rkl suolaa 
1 rkl korianteria tai tuoretta korianteria
1,5 rkl juustokuminaa
noin 1 rkl ruokasoodaa
rypsiöljy


Massan valmistus

1. Laita kikherneet veteen.

2. Anna liuota vähintään 24 tuntia.

3. Laita kikherneet, sipuli ja persilja lihamyllyyn ja jauha seos kahteen kertaan.

4. Lisää mausteet ja ruokasooda.

 

Keittäminen öljyssä

Öljyssä friteeraukseen ei tarvitse välttämättä suurta määrää. Itse laitoin kattilaan noin puoli litraa. Kokkausmittari on hyvä työväline friteeraukseen, jolla voi seurata tarkasti öljyn lämpötilaa. 

Ideaali lämpötila falafelille on noin 180 astetta. Friteeraa falafeleja niin pitkään, että saat niihin rapean ruskean kuoren. Täydellisesti paistetussa falafelissa on sisus kostea ja ympärillä rapea kuori. Sopiva aika on noin 3-5 minuuttia riippuen massan koostumuksesta. Harjoitus tekee mestarin!

Keittämisen jälkeen nosta falafelit lautaselle paperin päälle, jotta liika öljy imeytyy niistä.


Toivotaan, että korona taittuu nopeasti ja pääsemme nauttimaan Syyria nam namin mahtavia ruokia pop-up tapahtumiin.


Lisävinkit:

- valkosipulin ystävät voivat lisätä massaan muutaman valkosipulinkynnen.

- tuoreita yrttejä voi myös laittaa enemmän ja kokeilla vaikka basilikaa



Kommentit