Perinteinen intialainen curry

 Valmistusaika noin 30-40 minuuttia

Tämä Intian suosituimman tv-kokin Sanjeev Kapoor Khazanan resepti toimii loistavana pohjana sekä liha- että kasvispohjaisille curryille. Mausteet curryyn löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Aineet:

- 2 sipulia (silputtuna, suikaleina tai tehosekoittimessa käytettynä)
- 1rkl valkosipulimurskaa
- 1rkl inkivääriämurskaa
- 3-4 tomaattipyreetä tuoreista tomaateista (tai säilyketomaateista)
- kanelitanko
- kuivattuja vihreitä kardemummia
- kuivattuja neilikoita
- kurkumaa
- kashmirin chiliä (tai mietoa chilijauhetta)
- korianterijauhetta
- juustokuminaa
- suolaa
- ruokaöljyä
 -(lisämausteeksi garam masalaa ja sokeria, mikäli olet käyttänyt säilyketomaatteja) 



1. Kuumenna kattilassa ruokaöljyä ja lisää kuumaan öljyyn kuivamausteet (kaneli, kardemumma, ja neilikat). Anna mausteiden maustaa öljyä minuutin ajan.

 

2. Lisää pannulle sipulit halutussa muodossa. Tämä on curryn tärkein ja pisimpään kestävä vaihe. Sipuleita tulee paistaa pannussa 15 minuuttia. Sekoita sipuleita usein, jotta ne eivät pala pohjaan. Voit myös lisätä pannuun hieman vettä estääkseksi sipuleiden palamisen.


3. Vartin jälkeen sipulit ovat hyvin karamellisoituneita. Sekoita sipulin sekaan murskattua valkosipulia ja inkivääriä ja anna niiden paistua minuutin verran.. Suosituksena reseptissä on käyttää pannua, jossa on non stick -pinta. Silloin sipuleista saa vieläkin ruskeampia kuin kuvan valurautapadassa, jonka pintaa osa ruskeasta herkusta tarttui.


4. Nyt on aika lisätä kuivamausteet (1tl-1rkl kashmirin chiliä oman maun mukaan, 2tl kurkumaa, 1tl korianterijauhetta ja 1tl juustokuminaa). Anna mausteiden paahtua pannussa minuutin ajan.


5. Lisää kattilaan tomaattimurska ja anna sen porista pannussa 6-7. Tuoreet tomaatit ovat kypsiä, kun curryn pintaan tulee öljymäinen kalvo.

 

 

6. Lisää curryyn haluamasi proteiini. Olen käyttänyt curryssa esim. tuoreita ja tölkkipapuja. Tällä kertaa laitoin curryyn kanaa ja annoin sen kypsyä kastikkeessa. Lisää lopuksi suolaa makusi mukaan sekä sokeria, mikäli olet käyttänyt säilyketomaatteja. Lisää halutessasi myös hieman garam masala -mausteseosta.


7. Viimeistele annos korianterilla tai muilla tuoreilla yrteillä. Tällä kertaa kaupista löytyi kevätsipulin varsia. Tarjoa herkullinen curry riisin kanssa.


Vinkit:

- voit käyttää kokonaisten kuivamausten sijaan myös jauhettuja mausteita. Lisää ne siinä tapauksessa vasta, kun muut kuivamausteet lisätään.
- kokonaiset kuivamausteet voi kerätä pois enen ruokailua, sillä niitä ei ole tarkoitettu syötäväksi.

Kommentit